Ara
MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ 

“Türkiye’nin Milli Uzay Programı “ Konulu Seminer Düzenlendi

26.02.2022 10:30

Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi seminerleri kapsamında Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin YILDIRIM  “Türkiye’nin Milli Uzay Programı “ konulu bir seminer verdi.

 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ulaş ÇAYDAŞ koordinatörlüğünde düzenlenen Mühendislik Mimarlık Fakültesi seminerleri kapsamında bu hafta Türkiye Uzay Ajansı ( TUA ) başkanı Sayın Serdar Hüseyin YILDIRIM konuk edildi. Seminere Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Fethi POLAT başta olmak üzere, MAUN akademik personeli ve öğrencileri katılım sağladı.

 

Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye'nin yaklaşık 20 yıldır uzay faaliyeti sürdürdüğünü fakat diğer gelişmiş ülkelerden farklı olarak bir ajansa sahip olmadıklarını belirten Yıldırım, bu eksikliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 2018’de TUA'nın kurulmasıyla giderildiğini ifade etti.

 

Ajans olarak planlanan ve takip edilen yol haritalarını kısa, orta ve uzun vade olarak kategorize eden Yıldırım ilk hedeflerinin aya sert iniş yapmak, orta vadede aya yumuşak iniş yapmak, son olarak da uzaya bir Türk insanı göndermek olduğunu söyledi. “Türkiye bu çalışmalarda kendi başına yürümeye muktedir bir ülkedir, 2023’te aya ilk gidiş, 2028’te yumuşak bir inişle gezen araçlar transfer ederek bilimsel çalışmalar yapma hedeflerimiz var.”

 

Belirlenen hedefler kapsamında tüm adımların atıldığını ve çalışmaların son hız devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, uzay çalışmalarının çok paydaştan oluşan; devlet, akademi, özel sektör ortaklığı ile yürütülebilecek bir alan olduğunu hatırlattı. Hem bilimsel çalışmaların yapılabilmesi hem de ticari anlamda uluslararası ekosisteme entegre olabilmek adına, altyapı çalışmalarına çok önem verdiklerini ifade eden Yıldırım, bu konuda tecrübeli olan Amerika, Çin, Rusya, Japonya gibi ülkelerle ciddi ilişkiler içerisinde olduklarını; bunun yanı sıra Pakistan, Ukrayna ve Hindistan gibi ülkelere de sürekli teknik geziler düzenlediklerini ve işbirliği için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

 

“ Uzay alanında ilerleme kaydetmek için uzay farkındalığı oluşturmamız ve bu alanda kaliteli insan kaynağı geliştirmemiz gerekmektedir; bu kapsamda 2030’a kadar uzay konusunda 10 bin uzman yetiştirme hedefimiz var.”

 

Milli Uzay Programı’nın 85 milyona ait olduğunu ve herkes tarafından kucaklanması gereken önemli bir hedef olduğunu hatırlatan Sayın Yıldırım, meselenin siyasi bir boyutunun olmadığını ve yapıcı eleştiriler de dâhil olmak üzere her türlü katkıyı tüm vatandaşlarımızdan beklediklerini ifade etti.

 

Fırlatma sistemleri ve roketler için geliştirilen ve geliştirilmesi hedeflenen milli ve yerli çözümler hakkında yöneltilen teknik soruları yanıtlayan Yıldırım; “ Roketsan’ın geliştirdiği sonda roketleri 136 km kadar yukarı çıktı ve uzaya ilk erişimimizi sağlamış olduk, bununla beraber bu alanda Tubitak Sage ve DeltaV gibi kurumlar sıvı, katı ve hibrit motorlar üzerinde hâlihazırda çalışmaya devam etmekteler.İnşallah 2028 de Roketsan’ın geliştirdiği fırlatma sistemi ile ilk fırlatmayı gerçekleştireceğiz.” ifadesinde bulundu.

 

Son olarak ülkelerin siyasi ilişkilerinin ve yaşanan son gelişmelerin uzay çalışmalarına olan etkileri, TUA’nın Space X başta olmak üzere uzay sektörünü domine eden şirketlerle olan ilişkileri, Starlink ve benzeri uzay projelerinin geleceği ve yeni nesil teknolojiler olan elektrikli itki motorları, nükleer uzay motorları gibi konular hakkında yöneltilen soruları cevaplandıran Yıldırım, semineri sonlandırdı.