Öğretim Üyemizin TÜBİTAK 1002-A Projesi Kabul Edildi

23.04.2024 04:01

Muş Alparslan Üniversitesi değerli bir projeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ARDEB 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenen "Laktik Asit Bakterisi Tek Hücre Proteini Temelli Antimikrobiyal Biyoplastik Üretimi" projesi, Dr. Halil İbrahim Uzun yürütücülüğünde desteklenmeye hak kazandı. Projede, Dr. Öğretim Üyesi Harun Önlü danışman ve Dr. Arif Karadağ araştırmacı olarak yer alacak.

Proje kapsamında atık olarak değerlendirilen ve Muş genelinde büyük problemlerden biri olan peyniraltı suları; laktik asit bakterilerinin yetiştirilmesi için kullanılacak, yetiştirilen bakterilerden biyogüvenli ve antimikrobiyal özellikte biyoplastik üretilecek. Böylece atık azaltımı ile petrol türevli plastiklere alternatif oluşturularak sanayiye de katkı sağlanması hedefleniyor.

Bu önemli projenin, biyoplastik üretimi alanında önemli bir dönüm noktası olması bekleniyor. Araştırmanın sonuçları, çevre dostu ve etkili antimikrobiyal biyoplastiklerin geliştirilmesine ışık tutabilir.